Batch 40

Batch40_Label_Post

Wit är fint

Veteöl nr2 och det är belgiskt denna gång, friskt!

Witbier en belgisk stil på en veteöl och är något kryddig och friskare än traditionell tysk veteöl. Receptet för den här batchen kommer från Helsingborgs bryggeri och känns relativt normalt. Det innehåller som många andra recept koriander och apelsinskal och normal mängd humle samt vetemalt.
Jag tyckte receptet på förhand lät enkelt och gott och det var precis som det blev, kanske tom bättre. Tidigare när jag fick upp näsan för olika sorters öl, framförallt alesorter så var veteöl något som jag fortfarande inte tyckte var gott, det var så annorlunda och inte likt öl, nog för att en väldigt sommarhumlad IPA inte heller påminde mycket om en klassisk lager eller pilsner så var den frisk och god. Till slut blev witbier min inkörningsport för veteöl och jag kan fortfarande förstå varför. Med sin friska och lätt kryddiga smak passar den ganska allra bäst på våren och sommaren men det går alldeles utmärkt att bli serverad wit, jag tackar sällan nej.

Även om det var witbier som fick mig att tycka om stilen så var det inte den traditionella stilen som fick mig kär, Poppels WIPA som jag nämnt tidigare och tom försökt klona den gjorde att jag fick smak för veteölen. Eftersom jag nu gjort en klassisk Witbier tycker jag att ingen annan veteöl lämpar sig bättre för friska humlesorter som Amarillo, Citra, Simcoe och Mosaic. Jag har inte gett upp en riktigt god veteöls IPA!

info

Scroll to Top