All Experiments
In Batch 60 I said I wanted to try this recipe again and I didn’t wait any further than the very next batch. This time it turned out tasty! As mentioned in my previous post, I wasn’t happy...
Batch number 60 and why not celebrate it with a classic – Czech Pilsner. I made this recipe myself and I tried to stay true to how a Czech Pilsner should be, bitter, malty and a bit floral...
Yes this was my very first dark lager and it only took me 58 batches before doing it, but who counts, right? I was thinking what I should do for Christmas, continue with the tradition of making a...
First beer with blackcurrant and of course it’s in a berliner weisse recipe. When I decided to do this beer I wanted to keep the “regular” berliner weisse recipe and just add...
Christmas porter is back! I’ve done this recipe before (Batch 33) and my memory was telling me that this beer was a lot better than it turned out this time, so I’m thinking I messed up...
A clone of Mohawks recipe ‘Export 1937 Imperial Brown Stout’ which is based on a traditional recipe from London and I’ll quote Mohawks own words for this beer on the app Untappd:...
My very first New England IPA which didn’t turn out very hazy, how disappointing. Not only did the beer not become hazy enough, it was a bit too boozy and there’s an explanation for it...
Clone recipe from Gustav Lindh which didn’t turn out like I’d hoped. I wanted to try another modern take for a lager and Gustav Lindh is a great brewer who often shares his recipes which...
Simple American Pale Ale recipe with nothing but Pekko hops to get a feeling for what these hops taste and feel like. Nothing to worry about, all I had left was put into the kettle. Unfortunately...
Underbart surt Första surölen som blev riktigt bra, kul! Den här batchen ingår i dem batcharna som jag varken minns så bra eller dokumenterade något vidare och vilken batch att missa! Jag minns att...
Pango IPA Klon igen från Brewski – Pango IPA Tyvärr följer ett par batcher framåt som jag inte minns vad jag gjorde, hur det var under bryggningen, hur det smakade efter och hur tankarna gick...
Modern lager 2 Nu blev det modernt igen och för första gången kanske det faktiskt är något jag är väldigt nöjd med Med den inledande texten kan man ifrågasätta det mesta. Är jag verkligen nöjd? Är den...
APA OK Ett rimligt recept på en standard APA för att släcka törsten. Som jag har tjatat tidigare om denna humlesort som heter Amarillo. Och APA.Det finns inte jättemycket att orda om. Ölet blev gott...
Dubbel hallon och vaniljsmoothie IPA Som rubriken antyder är detta ett öl med många ingredienser i och jag gillar det Detta är alltså en klon på Omnipollos “Dubbel hallon och vaniljsmoothie...
Nu är det jul igen! Julportern är här och den slår fjolårets! Årets julöl blev engelsk porter, igen, men denna gången klonade jag Eletric Nurse Underbar jul som jag aldrig har smakat på personligen...
Surt och sött Försök nr2 på en suröl blev lyckat, som en söt honungsmelons APA. Hur kan sött bli surt? Ganska häftigt och jag undrade om den här ölen faktiskt skulle bli bra eftersom jag visste om att...
Sött och starkt intill vintern Ett experiment som faktiskt inte blev dumt alls. Så det kan gå. Stout har jag pratat om tidigare är en väldigt rolig sort att göra på grund av att det går att göra med...
Pilsnern som fick ett namn Efter många pilsner gjorda tror jag att jag har hittat receptet som skall få sitt namn. Den här pilsnern blev riktigt bra. En extrem “hinkability” och en väldigt...
Favorithumledrycken Jag gjorde min första APA som också var en SMASH, dvs Single Mash And Single Hops i BATCH 6 och nu hade jag bestämt mig för att göra om det. Trots att det var längesen jag gjorde...
Guldet från Berlin Min absolut första suröl blev en Berliner weisse och jag är väldigt förvånad över att det blev så tidigt som batch 39, men jag klagar verkligen inte för det var ett bra beslut!...
Stout till frukost Havregryn har letat sig in i den här stouten och kanske passar den då bäst in till rostat bröd eller varför inte till ägget? Förmodligen är det inte många som vill dricka den här...
Det bästa från två världar del 2 Det var dags igen för en Steam beer eller en California common öl som bekant är en av få hybrid öl, alltså någonstans mellan en lager och en ale. Det var ett ganska...
Öl med feber! Första ölen jag gjort med frukt och det rikligt! Bryggd på klonreceptet Mango Feber DIPA från Brewski som är en väldigt god öl och jag vill givetvis inte missa att ha en fruktöl i...
Åter till pilsneralet Jakten efter ett eget recept fortsätter och som tidigare utlovat gick jag tillbaka till den mer traditionella, originella pilsnern. Det blev ytterligare ett försök till eget...
Mörk julöl på promenad Årets julöl blev en promenadporter med rostade chokladtoner och eftersom den är på en promenad är det ingen vintervärmare. Tredje promenadportern jag gör och recpetet är från...
Unfiltered pilsner Eget recept på en unfiltered pilsner, lite ovanligare men helt OK. Första egna receptet mot en vanlig pilsner. Den blev god men svårt att bli nöjd, det lär ta några bryggningar...
Pilsnerns nya kläder En modern pilsner men vad är egentligen modernt? Min blev i alla fall med nya spännande humlesorter och gram-antal i jämförelse med en APA Jag är en av dem som gillar olika...
Mörkt men hett, mitt i sommarvärmen Kan vara märklig öl att brygga mitt i sommarens rekord-hetta men finns det bättre eller sämre tider för god öl? Experiment! Denna stout är ett egenkomponerat recept...
IPA-tåget går som på räls Ytterligare en klon och inte den sista men vad gör det när det blir god öl? Ballast Point Sculpin är en besk humlebomb som jag personligen tycker är riktigt god. Tyvärr kan...
Lagunitas IPA Varmt som det är blir det svårt att tänka på något annat än lättdrucken IPA, APA eller pilsner. Efter en lyckad klon av Poppels Nya Världens IPA brygger jag vidare på klonrecepten. Inga...
Somrig IPA i värmen Inga krusiduller, denna gång blev det en klon på Poppels mycket goda IPA “Nya världens IPA” och med den kom sommaren med storm. Efter förödande bakterier, sprängd...
Inte den sista pilsnern Pilsner verkar etsa sig fast och här är ännu en upplaga. Denna gång en klon på Stigbergets pilsner! Jag väljer att inleda denna mening med att konstatera att jag har haft en...
Dubbeltrubbel Min andra dubbel IPA och det är en mer jordnära variant. Riktigt längesen jag gjorde en stark IPA men nu var det dags. Mycket för att det var längesen men också för att testa att...
I redid the same recipe Imperiets Vinterporter from Batch 2 but didn’t reach high enough OG making it a much lower alcohol beer. My next attempt was in Batch 10 and even though I managed to...
Cloned one of my absolute favorite pilsners, Bitburger! Even if one could think I could make this beer better than the original (hubris?) I doubt my own capabilities, especially since the original is...
I’ve brewed American Pale Ales numerous times so it’s time I set sail and do something on the other side of the big water so here’s a English Pale Ale. Biggest difference between...
I’m a sucker for All In Brewing’s “Hustle”, which is an imperial stout flavored with hazelnut so imagine how happy I was when I found a brown ale recipe with hazelnut! Heaven...
Batch 20 was celebrated as a clone of Dugges “Avenyn ale” that I personally enjoy, it’s simple yet delicious. Well balanced body with citrus and fruity notes makes it perfect for a...
Because of my failure with making a white IPA in Batch 15 and the lack of “wheat flavor” this batch became inevitable so here it is, my first true wheat beer! Historically I’ve never...
“Great stroll porter: a porter with hints of caramel, balanced by roasty tones and with classic hops bitterness. A soft but long lasting taste that you can drink a lot of. Max. alcohol:...
I spontaneously picked up a new hops variety “Huell melon” which I didn’t know much about, but it worked pretty well in an American pale ale! When I looked around for hops I found a...
Ordinary pilsner, but hey, who doesn’t love pilsner? Pilsner has got be the most beloved style, or maybe pale lager, but either way, the style pilsner is so easy to love and enjoy at every...
A long, lovely brew day completed and the second batch done with the brewing system Grainfather and it’s still a joy to use it! I tried to repair the efficiency from the last batch and change...
Grand premier for the newly invested brewing system Grainfather AND with grains crushed by the brewmaster himself! After I finished ordering the Grainfather and the grain crusher, I was longing so...
American pale ales (APA) are usually very fresh and delightful, so why not make another one? The SMASH I did in Batch 6 was really good, but this time I did a recipe with a bit more advanced malt and...
I decided to make this beer during spring so that I could save a bigger 1 liter bottle for Christmas, just to see how it would taste after some storing. I was very happy with my last stout Batch 2...
My very first lager and I was so nervous that it would turn out like shit. Maybe I was scared because of everyone’s saying how difficult it is to make good lager, since it needs to ferment in a...
After a successful APA it was time to try an IPA again after seeing the great result from controlling the fermenting temperature. Was I up for the task? Well in short, yes. I was actually relieved...
Simple, brilliant and tasteful. Brewing SMASH (Single Malt And Single Hops) was really delightful and I’ll do it again with pleasure. My next beer was already decided to be an APA so why not...
Before I decided to make a brown ale , I didn’t know much about it except that the few I’ve tasted was good. When reading up on recipes it seemed that the British version is a bit sweeter...
Winter and Christmas was closing in and since my first attempt at an IPA didn’t turn out that great, I decided to do something similar but even stronger as for Christmas most beverages are...
After two darker beers completed it was time for a paler beer and I decided for the beloved style IPA. Most recipes I could find included various hops additions and as I wanted to keep costs low, but...
Dark yet again! The Portur I did as my first beer ever was really good, but I thought of doing something more stronger so the idea was to brew an Imperial Stout before Christmas. I followed the recipe...
My very first batch, my very first beer and not least my very first Portur! The beer style Porter was said to be easier to brew than other styles so when I had the choice to choose a starting kit...